100 JAAR DE RIPS

Boek: 100 Jaar De Rips

Een naslagwerk, waarin alles staat wat men wil weten over de historie van De Rips.

De eerste heilige mis op 8 december 1921 in De Rips was een historische gebeurtenis want, dat was het begin van het ontstaan van het Peeldorp.

In een periode van bijna vijftig jaar vóór 1921 deden zich in dit gedeelte van de uitgestrekte Peel ontwikkelingen voor, waarbij het grondpatroon van het dorp gevormd werd. In 1864 werd de Bakelse Peel namelijk verdeeld tussen de vier gemeenten Bakel en Milheeze, Helmond, Aarle-Rixtel en Beek en Donk. Elk grondstuk dat in deze vier gemeenten verkocht werd aan verschillende grootgrondbezitters, had grote invloed op hoe De Rips er heden ten dage uitziet.

Sinds het ontstaan in 1921 van het dorp De Rips, zijn anno 2021 precies 100 jaar verstreken. In dat tijdsbestek is geschiedenis geschreven met de eerste kerk, de pastorie, de school, de woningen, winkels, bedrijven en boerderijen. Maar ook met de sportclubs en verenigingen die in de loop der jaren zijn geweest of nog zijn, evenals met de nieuwe kerk en school en organisaties die daarmee samenhangen. En uiteraard met de bewoners die in honderd jaar tijd het dorp maakten tot wat het nu is. De rijke geschiedenis van De Rips is in dit boek beschreven, aangevuld met veel persoonlijke verhalen. Het boek is rijk geïllustreerd met honderden foto’s van diverse Ripse families, sportclubs en gebeurtenissen die in het dorp plaatsvonden. Dit alles tezamen geeft de lezer een uitstekend beeld van honderd jaar De Rips.

· Een 568 pagina’s tellend boek met harde, glanzend gelamineerde kaft

· Genaaid gebonden, A4-formaat (21,0x29,7) kapitaalbandjes, rechte rug, 3 mm board

· Ruim 900 foto’s, kaarten en dergelijke

· Oplage van 600 stuks

 

Op woensdag 8 december 2021 is het precies 100 jaar geleden dat de eerste heilige mis werd opgedragen in de noodkerk van de nieuwe parochie De Rips. Het eeuwfeest en jubileumjaar start met opnieuw een heilige mis die opdragen wordt op 8 december 2021. Na de mis wordt het eerste exemplaar van het boek '100 Jaar De Rips' aangeboden aan burgemeester Van Veen van de gemeente Gemert-Bakel.

Datum:  8 december 2021

Tijd      : 19.00- 22.00

Locatie: Heilige Margaretha Maria Alacoque kerk, Meester Hertsigstraat 1 De Rips.

 

Intekenen op het boek kan tot 7 december 2021.                                                                                                                                                                                                                                                                U kunt het boek bestellen door overmaking van € 27,50 op rekeningnummer NL24 RABO 0136 1316 54  t.n.v. Heemkundekring D ‘n Blikken Emmer onder vermelding van 'boek 100 Jaar De Rips' en uw naam, adres, postcode en woonplaats (eventuele verzendkosten bedragen € 7,50 p/ boek).

Na 7 december 2021 kost het boek € 29,95 per stuk excl. eventuele verzendkosten en is blijvend te bestellen door overmaking op bovengenoemd banknummer met uw naam en adres zo lang de voorraad strekt.

 

Het boek kan worden afgehaald  c.q. gekocht op:                                                                                                                                                                                                                                                         

8 december 2021 na de heilige mis van 19.00 uur in de kerk. 

11 december 2021 vóór de kerk in de Meester Hertsigstraat 5 tijdens de kerstmarkt van  16.00 tot 20.00 uur.     

                                                                                                                                                                   

Na 8 december kan het boek ook gekocht worden bij Dagwinkel Baltussen Ripsestraat 38 De Rips.

 

Afhalen volgens afspraak of voor inlichtingen: B. Ploegmakers, Burg. vd. Wildenberglaan 46 De Rips telefoon 0623901706 of e-mail: bploegmakers@hetnet.nl, of bij H. Ploegmakers, Berkmortel 45 Zeilberg. 0614911623. e-mail: hploegmakers@kpnmail.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

Heb je aanvullende informatie? Klik dan hier!
Terug naar overzicht

Nieuws-items